Czas na Wielkanocny przepis : ) sernik i babka były w zeszłym roku, tym razem czas na babeczki : ) nie przepadam za mazurkami, a uwielbiam kajmak, dlatego postanowiłam przemycić go właśnie w babkach. Są puszyste i lekkie, a krem słodki i idealnie delikatny. Dodatek orzeszków ziemnych przełamuje słodki smak. Przepis łatwy i szybki, w sam raz dla zostawiających wypieki na ostatnią chwilę ; ) Polecam!

Składniki :
Ciasto :
2 jajka
3 łyżeczki cukru wanilinowego
0,5 szklanki cukru pudru + 0,5 szklanki cukru pudru trzcinowego (może być 1 szkl. zwykłego)
3/4 kostki masła
3/4 tabliczki białej czekolady (+ opcjonalnie 1-2 łyżki śmietanki 30%)
3 łyżki jogurtu greckiego (lub śmietany 18%)
2 łyżki kajmaku
kilka kropli aromatu waniliowego
1,5-2 szklanki mąki pszennej tortowej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 garści orzeszków ziemnych niesolonych
Krem :
250g serka mascarpone
3 łyżki kajmaku

Wykonanie :
Jajka utrzeć z cukrem. Masło roztopić w rondelku z czekoladą, dodać śmietankę, wymieszać, ostudzić. Do jajek z cukrem dodać roztopioną czekoladę z masłem, miksować. Dodać jogurt, kajmak i aromat, miksować. Mąkę pszenną przesiać do mokrych składników razem z proszkiem i sodą. Całość wymieszać szpatułką. Dodać posiekane orzeszki, wymieszać. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni, przez około 10 minut. Babeczki muszą być rumiane i wyrośnięte. Po upieczeniu potrzymać je jeszcze parę minut w zamkniętym piekarniku, żeby nie siadły. Gotowe babeczki ostudzić. Mascarpone zmiksować z kajmakiem, wykładać na ostudzone babeczki. Smacznego!

babeczki kajmakowe babeczki kajmakowe babeczki kajmakowe babeczki kajmakowe

Jedna myśl nt. „Babeczki kajmakowe z kremem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.