Zdaję sobie sprawdę, że takie babeczki to żadna nowość, ale strasznie chciałam je upiec. Moja siostrzenica ma dziś urodziny, więc pomogła babeczki były prezentem na jej przyjęciei pomogła mi je ozdobić. Kolejnym świątecznym akcentem jest piernikowy smak muffinek i dodatek suszonej żurawiny i fig w środku. Wyszły pyszne!

Składniki :
2 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
170g masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
3-4 łyżki kakao
ok. 2 szklanek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżeczki przyprawy do piernika (może być trochę więcej)
kilka suszonych fig
garść suszonej żurawiny
Krem :
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany
1 łyżka masła
Dodatki :
słone precelki
draże w kolorze białym
czerwone cukierki na noski

Wykonanie :
Jajka zmiksować z cukrem. W rondelku stopić czekoladę z masłem, ostudzić. Do miksera dodać jogurt, czekoladę z masłem, miksować. Następnie przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, dodać do masy w mikserze i wymieszać szpatułką. Jeżeli masa będzie się za bardzo lała (konsystencja powinna być dość kleista) dodać trochę więcej mąki. Dodać żurawinę i posiekane figi. Papilotki wypełnić masą do 3/4 wysokości. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni, przez około 10-15 minut. Po upieczeniu babeczki zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze przez ok. 5 minut.
Krem : zmiksować wszystkie składniki, nakładać na całkowicie ostudzone babki. Na koniec udekorować, by powstały renifery. Smacznego!

3 DSC_2046 (Kopiowanie) 2

3 myśli nt. „Babeczki renifery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.