Pyszna lekka babka, idealnie nadaje się na wielkanocny stół. Delikatny cytrynowy aromat, nie za słodka i do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Ideał!

Składniki :
3 jajka
170g cukru (1 szklanka)
szczypta soli
150g masła
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
50g maku (suchego)
otarta skórka i sok z 1 dużej cytryny
cukier puder

Wykonanie :
Roztopić masło w rondelku, ostudzić. Ubijać jajka, cukier i sól do uzyskania puszystej masy. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. Następnie dodać roztopione masło oraz skórkę i sok z cytryny, miksować. Przygotować prostokątną foremkę (długość ok. 20cm), wyłożyć ją papierem do pieczenia (można wysmarować masłem i posypać bułką tartą). Masę przelać do foremki, piec w piekarniku nagrzanym do 180st, przez ok. 30min. Czas pieczenia zależy od piekarnika, dlatego należy sprawdzać patyczkiem stopień upieczenia ciasta (masa nie może przyczepiać się do patyczka). Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!

14 16 15

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.