Czas zacząć świąteczny maraton pieczenia! Na pierwszy ognień babka marmurkowa – tradycyjna, nieskomplikowana, nie znam osoby, która by jej nie lubiła ; )

Składniki :
240g masła
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
4 jajka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
0,5 szklanki mleka
2 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki kakao

Wykonanie : Miękkie masło utrzeć w mikserze razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie pojedynczo dodawać jajka i miksować, dodać mleko (letnie) i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać mąkę przesianą z solą i proszkiem, wymieszać szpatułką, zmiksować do gładkiej masy. Formę wysmarować masłem, posypać bułką tartą i wstawić do lodówki, do schłodzenia (aby potem masa nie połączyła się z masłem, którym jest posmarowana forma). Ciasto podzielić na dwie części. Większą część przełożyć do schłodzonej formy. Do części mniejszej dodać kakao i dokładnie wymieszać szpatułką, następnie również przenieść do formy. Masę wymieszać patyczkiem, tak aby wewnątrz utworzyły się wzorki z części jasnej i ciemnej. Piec w 160 st., przez ok. 80 minut. Stopień upieczenia sprawdzać patyczkiem. Ciasto można upiec także w formie podłużnej, niekoniecznie w formie do babek. Smacznego!

DSC_0041 (Kopiowanie) DSC_0046 (Kopiowanie) 1 (Kopiowanie) 9 (Kopiowanie)6 (Kopiowanie)8 (Kopiowanie)7 (Kopiowanie)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.