Pyszne kwaśne porzeczki z działki w połączeniu ze słodką bitą śmietaną i bezą… niebo.

Składniki :
Beza :
5 białek
220g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
Krem :
400g śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
(użyłam jeszcze kilka łyżeczek śmietan-fixu)

ok. 200g czerwonych porzeczek

Wykonanie :
Beza : białka ubić na sztywno, potem porcjami dodawać cukier, a na końcu mąkę i ocet. Na papierze do pieczenia narysować okrąg i w jego kształcie wyłożyć masę na bezę. Boki zrobić wyższe, tak by potem do środka bezy zmieścił się krem. Piec w nagrzanym piekarniku, w 180 stopniach przez 20 minut, potem skręcić temperaturę do 150 stopni i piec przez ok. 1 godzinę i 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić i suszyć bezę jeszcze przez ok. 40 minut.
Krem : ubijać kremówkę, dodać śmietan-fix, cukier puder i cukier wanilinowy. Porzeczki umyć i dokładnie osuszyć. Wyłożyć krem na ostudzoną bezę, na wierzch poukładać porzeczki. Smacznego!

beza pavlova z porzeczkami beza pavlova z porzeczkami beza pavlova z porzeczkami

 

2 myśli nt. „Beza Pavlova z porzeczkami

  1. Pingback: Podsumowanie akcji „Porzeczkowo mi 2014″ | The taste of sweet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.