W końcu na blogu zagościła moja największa miłość – babeczki! : )

Składniki :
2 jajka
3/4 szklanki cukru
150g masła
3/4 tabliczki białej czekolady
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
ok. 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
garść orzechów laskowych
kilka kostek białej czekolady
Krem : 
250g serka mascarpone
śmietana kremówka (30 lub 36%)
cukier puder

Wykonanie :
Jajka utrzeć w mikserze z cukrem na gładką, puszystą masę. Masło roztopić w rondelku z białą czekoladą, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ostudzić. Dodać masło z czekoladą do masy w mikserze, miksować. Następnie dodać jogurt naturalny i cukier wanilinowy i dokładnie zmiksować całość. Mąkę (trudno mi dokładnie powiedzieć jakiej ilości użyć, zawsze robię to na oko, masa ma po prostu być niezbyt lejąca i niezbyt gęsta) przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z mokrymi składnikami szpatułką. Dodać posiekane orzechy i czekoladę, wymieszać. Piec w 180st. przez ok.15 min.
Serek mascarpone zmiksować z 2-3 łyżkami kremówki, potem dodać 2 łyżki cukru i miksować dalej, uważając, żeby krem się nie zważył. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

18 20 19


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.