Cudownie czekoladowe, wilgotne, a na wierzchu chrupiące. Brownie to moje ulubione ciasto czekoladowe, a dodatek Oreo sprawia, że jest jeszcze lepsze. Polecam!

Składniki :
170g masła
200g gorzkiej czekolady (najlepiej 70% kakao)
150g cukru
3 jajka
1 żółtko
0,5 szklanki mąki pszennej (może być trochę więcej)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu waniliowego
szczypta soli
8 ciastek Oreo
opcjonalnie : kilka posiekanych kostek Milki Oreo

Wykonanie :
Masło roztopić z pokruszoną czekoladą (powoli, na małym ogniu, uważać, żeby nie przypalić) i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać roztopione masło z czekoladą oraz olejek waniliowy i zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i kakao i przesiać. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać łopatką/ łyżką (nie miksować!). Dodać pokrojoną drobno czekoladę i wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta poukładać pokruszone Oreo.
Piec w temperaturze 180st. (piekarnik wcześniej nagrzany), przez ok. 25min. Patyczkiem sprawdzać, czy ciasto nie przylega. Pod koniec pieczenia można włączyć grzanie od dołu, by nie przypalić wierzchu ciasta. Po upieczeniu ciasto pozostawić w ciepłym, otwartym, wyłączonym piekarniku przez kilkanaście minut, a następnie wyjąć do ostudzenia. Smacznego!

DSC_0941 (Kopiowanie)
DSC_0880 (Kopiowanie)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.