Od dawna marzyłam o formie na cakie popsy. W końcu ją dostałam, zrobiłam ciastka na patyku i totalnie się nimi zauroczyłam! Ślicznie wyglądają, idealne na prezent, imprezę lub po prostu dekorację stołu. Bardzo łatwe w przygotowaniu i do tego pyszne. W sam raz dla tych, co to chcą zjeść coś słodkiego, ale nie chcą się za bardzo najeść ; ) Ciasto w środku jest podobne do muffinkowego, czekoladowe i wilgotne. Podaję przepis na cudowne ciastka na patyku i każdemu polecam kupić taką formę!

Składniki :
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%
170g masła
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (może być mleczna)
ok. 2 szklanek mąki pszennej (ciasto ma być niezbyt lejące, nie może być też zbyt gęste)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
Polewa :
Biała, mleczna lub gorzka roztopiona czekolada z odrobinką masła
lub gotowa polewa

Wykonanie :
Masło roztopić w rondelku z czekoladą, ostudzić. Cukier utrzeć z jajkami. Dodać śmietanę, miksować. Następnie dodać ostudzone masło z czekoladą, zmiksować. Suche składniki przesiać do mokrych, wymieszać szpatułką (nie miksować). Ilość mąki szacować na bieżąco, ciasto ma być lekkie i klejące, nie może jednak się lać. Formę do cake pops napełnić ciastem do połowy, Przykryć drugą częścią formy. Piec w temp. 180 stopni (wcześniej nagrzany piekarnik!) przez około 10 minut. Cake popsy mają być miękkie i sprężyste, uważać, żeby nie piec za długo, bo wtedy szybko stwardnieją, po wyjęciu z piekarnika.  Po ostudzeniu nabijać ciastka na patyki, maczać w polewie i ozdabiać. Dobrej zabawy i smacznego!

cake pops cake pops cake pops cake pops cake pops

2 myśli nt. „Cake pops

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.