Kolega podsunął mi pomysł (dzięki Malina!) na zrobienie domowej chałwy. Postanowiłam spróbować, mimo że sama nie jestem jej wielką fanką, moi rodzice bardzo ją lubią : ) Wykonanie zajmuje dosłownie chwilę, drugą chwilę należy ją chłodzić : ) Przepis polecam, zawiera jedynie dwa główne składniki, a wiadomo, że lepiej zrobić coś samemu, niż kupić!

Składniki :
250g sezamu
5-6 łyżek miodu
pistacje/ migdały/ orzechy włoskie/ żurawina

Wykonanie:
Ziarna sezamu prażyć na patelni (uważać, by nie przypalić!). Następnie zmielić je dokładnie w blenderze, do uzyskania gęstej masy (o konsystencji pasty, wygląda trochę jak masło orzechowe). Do masy dodać miód i dokładnie wymieszać, zagnieść, dodać orzechy (ja dodałam pistacje, migdały i żurawinę). Gotową chałwę przełożyć do foremek silikonowych lub uformować z niej dowolny kształt, schłodzić w lodówce do zgęstnienia. Smacznego!

DSC_0032 (Kopiowanie) DSC_0038 (Kopiowanie) DSC_0048 (Kopiowanie)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.