Po tylu letnich przepisach czas na czekoladę! Według mnie mocno czekoladowe ciastka dobre są na każdą okazję i porę roku. Dobrze mieć je pod ręką po intensywnym wysiłku fizycznym, pozwolą nadrobić stracony cukier 😀  Do ciastek polecam dodać kawałki czekolady, najlepiej białej, ja niestety o tym zapomniałam, zdarza się każdemu 😉 Polecam!

Składniki :
150g gorzkiej czekolady
80g masła
2 jajka
100g cukru
80g mąki tortowej
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli

Wykonanie :
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masło roztopić w rondelku razem z czekoladą, ostawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem w mikserze. Dodać czekoladę z masłem, zmiksować. Dodać przesianą mąkę, kakao, proszek, cukier wanilinowy, sól i ewentualnie pokrojoną w kostkę czekoladę, wymieszać szpatułką (nie miksować). Nakładać łyżką niewielką ilość ciasta na blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut, do momentu, kiedy będą upieczone, ale jeszcze miękkie. Pilnować, by nie przypaliły się od dołu. Po upieczeniu zostawić ciastka w wyłączonym piekarniku około 10 minut. Smacznego!

ciastka brownie ciastka brownie ciastka brownie ciastka brownie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.