Sezon na świąteczne przepisy uważam za rozpoczęty : ) Wiem, że świątecze ciasteczka powinny mieć bardziej świąteczne ksztalty, ale jak zobaczyłam te foremki w sklepie po prostu nie potrafiłam się powstrzymać i jeszcze bardziej nie mogłam się doczekać aż je wypróbuję. Tak powstały kruche ciasteczka korzenne w kształcie uroczych zwierzątek ; )

Składniki :
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki kakao
6-8 łyżeczek przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
250g masła
2 żółtka

Wykonanie :
Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem, przyprawą i cynamonem, zagnieść razem z masłem. Dodać żołtka, zagnieść na gładką masę. Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut, a niecierpliwi mogą je wstawić do zamrażarki na 10-15 minut ; ) Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blat posypać mąką, ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec przez około 10-15 minut. Można wyłączyć piekarnik, gdy ciasteczka będą jeszcze trochę miękkie i zostawić je w zamkniętym piekarniku. Lukrować, gdy ostygną. Smacznego!

ciasteczka korzenne ciasteczka korzenne ciasteczka korzenne ciasteczka korzenne

5 myśli nt. „Ciasteczka korzenne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.