Przepis powstał właściwie dlatego, że nie mogłam się doczekać, żeby wypróbować nowe foremki do ciastek. Nie chciałam, żeby ciastka straciły kształt w czasie pieczenia, stąd pomysł na ciastka maślane. Są pyszne, kruche i bardzo długo pozostają świeże. Bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam!

Składniki :
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki krupczatki
ok. 1 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki cukru pudru
0,5 torebki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 kostki zimnego masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18% (może być jogurt naturalny lub grecki)
Lukier :
1 białko
ok. 3/4 szklanki cukru pudru (dodawać stopniowo)

Wykonanie :
Część mąki (ok. 3/4), cukier, proszek, sól, masło, żółtka umieścić na tortownicy i zagniatać ciasto. Dodać łyżkę śmietany, zagniatać, Resztę mąki dodawać stopniowo, ciasto nie może się kruszyć, ma być sprężyste, nie może także się lepić. Gotowe ciasto schłodzić (w lodówce ok. 30 min, w zamrażarce 10-15min). Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wykrawać ciastka. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni, przez niecałe 10 minut. Czas pieczenia zależy od grubości na jaką rozwałkowane będzie ciasto. Lukier : ubijać białko mikserem, stopniowo dodawać cukier puder. Smacznego!

ciastka maślane ciastka maślane ciastka maślane ciastka maślane ciastka maślane ciastka maślane ciastka maślane ciastka maślane

4 myśli nt. „Ciasteczka maślane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.