Leniwie powstają te moje letnie wpisy, nie ze względu na lenistwo, ale dużo pracy ; ) Tym razem postanowiłam połączyć smak malin i cytryn. Kruche i delikatne ciastka cytrynowe idealnie łączą się z lekkim kremem malinowym. Krem należy uprzednio dobrze schłodzić, a ciastka po przygotowaniu przechowywać w lodówce, bo przy takich temperaturach łatwo mogą się rozjechać ; ) Smacznego!

Składniki :
Ciastka :
ok. 280g mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 żółtko 
175g (ok.3/4 kostki) masła
otarta skórka i sok z 1 cytryny
(jeżeli lubicie mocno cytrynowy smak, dodatkowo kilka kropli aromatu cytrynowego)
Krem :
ok. 100g malin (mogą być mrożone)
100g 30% śmietanki (bardzo dobrze schłodzonej)
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
1/4 szklanki gorącej wody
3 łyżki galaretki malinowej
0,5 opakowania (ok. 120g) mascarpone

Wykonanie :
Ciasto : suche składniki wymieszać w misce. Zagnieść razem z żółtkiem, masłem i cytryną. Jeżeli ciasto będzie się kleiło, dodawać po trochu mąki, dopóki nie przestanie przylegać do blatu. Gotowe ciasto chłodzić w lodówce ok. 30 minut lub odpowiednio krócej w zamrażarce.Krem : mascarpone i kremówka powinny być dobrze schłodzone! Galaretkę rozpuścić w zagotowanej gorącej wodzie, intensywnie mieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Maliny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko celem oddzielenia pestek. Dodawać stopniowo cukier puder i mieszać. Ilość cukru pudru zależy od tego, czy wolimy krem bardziej lub mniej słodki ; ) Do malin dodać ostudzoną galaretkę, wymieszać i odstawić na ok. 20 minut. Śmietankę ubijać, po jakimś czasie dodać śmietan fix, dalej ubijać. Następnie dodać mascarpone, ubijać. Na koniec stopniowo dodawać maliny z galaretką. Ważne! Kontrolować dodawaną ilość, by krem nie zrobił się zbyt rzadki. Gotowy krem wstawić do lodówki i chłodzić.Schłodzone kruche ciasto rozwałkować na grubość 5-7 mm na blacie posypanym maką. Z ciasta wykrawać ciastka, układać na blasze wyłożonej folią aluminiową. Piec ok. 10 min w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Ciastka łatwo przypalić, dlatego proponuję dobrze ich pilnować. Po upieczeniu dobrze je ostudzić i przekładać kremem. Smacznego!

ciastka cytrynowe z kremem malinowym ciastka cytrynowe z kremem malinowym ciastka cytrynowe z kremem malinowym ciastka cytrynowe z kremem malinowym ciastka cytrynowe z kremem malinowym

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.