Majówka zaczyna się już jutro, postanowiłam więc upiec coś prostego i szybkiego. Pomyślałam, że ciastka owsiane będą w sam raz, nie mają dużo składników, są mega łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim bez problemu można je zabrać ze sobą, nie martwiąc się, że nie przetrwają podróży. Jakby plusów było mało, są do tego jeszcze bardzo zdrowe! ; ) Nie mogłam jednak się powstrzymać, żeby nie dodać do nich choć trochę kakao i czekolady. Polecam!

Składniki :
180g masła
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cuku wanilinowego
2 łyżki kakao
1 i 1/4 szklanki płatków owsianych (górskich lub błyskawicznych)
0,5 szklanki wiórków kokosowych
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 garść rodzynek
ok. 10 suszonych moreli
dodatkowo : 8 startych kostek gorzkiej czekolady, 4 kostki posiekanej białej czekolady (nie mogłam się powstrzymać, żeby nie dodać czekolady, ale nie jest ona konieczna w przepisie)

Wykonanie :
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko miksować. Suche składniki wymieszać, dodać do mokrych i zmiksować. Ciastka formować w dłoniach, w niewielkie kulki i układać na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 20 minut. Smacznego! : )

DSC_0104 (Kopiowanie) DSC_0122 (Kopiowanie) DSC_0128 (Kopiowanie) DSC_0143 (Kopiowanie) DSC_0120 (Kopiowanie)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.