Czemu postanowiłam upiec te ciasteczka? Przyczyna bardzo prozaiczna – wczoraj zamknięte były wszystkie sklepy, a chciałam coś upiec na szybko ; ) W domu miałam tarte migdały, cytrynę i masło (niestety tylko pół kostki, stąd przepis na połowę porcji), więc nie pozostało mi nic innego jak zrobić kruche ciasteczka. Cytrynowy lukier idealnie uzupełnia się ze smakiem migdałów, ciastka są delikatne i kruche. Polecam!

Składniki : (na jedną blachę ciastek)
Ciasteczka :
120g mąki pszennej
100g masła
60-70g tartych migdałów
50g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
Lukier :
4-5 łyżek cukru pudru
0,5 łyżki wody (zimnej)
0,5 łyżki wyciśniętego soku z cytryny

Wykonanie :
Suche składniki – mąkę, migdały, cukier, proszek – wymieszać, zagnieść razem z masłem i sokiem z cytryny, tak by uzyskać gładką masę. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Gdy ciasto schłodzi się, formować z niego niewielkie półksiężyce i układać na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wszystkie ciastka zmieściły mi się na jednej blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec przez ok. 10 – 15 minut (bez termoobiegu), czas pieczenia zależy od piekarnika, ciastka nie powinny wyjść za ciemne. Przy wyjmowaniu z piekarnika będą jeszcze trochę miękkie – po ostygnięciu stwardnieją.
Lukier : do cukru pudru dolać wodę i sok, intensywnie mieszać łyżką do uzyskania gładkiego lukru. Gdy będzie za rzadki, dodać więcej cukru. Polewać ostudzone ciastka. Smacznego!

ciastka z migdałami ciastka z migdałami ciastka z migdałami ciastka z migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.