Idealne ciastka na zły humor/ do kawy/ drugie śniadanie… właściwie na każdą okazję : ) baaardzo czekoladowe i uzależniające!

Składniki :
120g masła
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 jajko
6 łyżek Nutelli (lub innego kremu orzechowego)
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
garść posiekanych orzechów laskowych
ok. 9 kostek białej czekolady (może być też np. gorzka)
kilka kostek mlecznej czekolady (do polewy)

Wykonanie :
Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć  w mikserze z cukrem. Dodać jajko, miksować, a następnie dodać nutellę i miksować dalej. Przesianą mąkę i kakao wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do mokrych składników i miksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać posiekane orzechy i czekoladę, dokładnie wymieszać. Z masy formować niewielkie kulki i układać je na blasze (w odstępach), delikatnie spłaszczając. Piec w temperaturze 170st., przez ok. 15minut. Przy włączonym termoobiegu należy pilnować, by ciastka się zbyt szybko nie przypaliły. Po upieczeniu, w kąpieli wodnej rozpuścić ok. 12 kostek mlecznej czekolady i polać nią spody ciastek, zostawić do zastygnięcia. Smacznego!

2 (Kopiowanie)1 (Kopiowanie)3 (Kopiowanie)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.