Mała odmiana, zima w pełni, czas na coś cytrusowego : ) Ciasto o intensywnym aromacie cytryny, idealnie miękkie i wilgotne. Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Polecam!

Składniki :
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 op. (ok. 160g) jogurtu naturalnego
100ml oleju
150g mąki pszennej
70g mąki kukurydzianej (można zastąpić pszenną)
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 cytryny
kilka kropel aromatu cytrynowego
Lukier :
1 białko
cukier puder

Wykonanie :
Jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodać wcześniej wymieszany olej z jogurtem, miksować. Dodać skórkę z 1,5 (może być z 2) cytryny i sok wyciśnięty z 2 cytryn oraz kilka kropli aromatu cytrynowego. Do misy miksera przesiać suche składniki, miksować do uzyskania gładkiej masy. Masę przenieść do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku, w 180 stopniach, przez ok. 25 minut. Stopień upieczenia sprawdzać patyczkiem. W czasie pieczenia przygotować lukier. Najpierw ubić białko (nie ubijać do sztynej piany, ważne tylko, żeby białko zesztywniało, zgęstniało i miało biały kolor), potem dodawać porcjami cukier puder, w takiej ilości, by uzyskać gęsty lukier. Można dodać kilka kropli soku z cytryny. Lukrować ostudzone ciasto. Smacznego!

ciasto cytrynowe ciasto cytrynowe ciasto cytrynowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.