Po dłuższej przerwie wracam z prostym, ale ciekawym przepisem. Od koleżanki z pracy (pozdrawiam! :) ) dostałam masę dorodnych buraków, więc w pierwszej kolejności postanowiłam przeznaczyć je na ciasto. Na początku obawiałam się dość wyraźnego smaku buraków, który mógłby przebić się przez kakao i czekoladę w cieście, na szczęście niepotrzebnie ; ) Ciasto jest bardzo wilgotne i długo pozostaje świeże, nie jest jednak przez to ciężkie. Jak zawsze proste w wykonaniu, idealne na jesienne wieczory do herbaty. Polecam!

Składniki :

ok. 320g ugotowanych buraków (3 spore buraki)
250g mąki pszennej (użyłam typu 500, może być 400 lub 450; ok. 2,5 szklanki)
4 całe jajka
250 ml oleju
75g kakao (3/4 – cała szklanka)
2 szklanki cukru pudru
3/4 op. cukru wanilinowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie :
Buraki umyć, oczyścić, ugotować w skórce (ok. 1h sprawdzać ugotowanie jak ziemniaki 😉 ). Gdy będą miękkie, odcedzić, zalać zimną wodą i obrać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę (średnica ok. 30cm) wysmarować masłem, posypać bułką tartą (można też wyłożyć papierem do pieczenia).
Ostudzone buraki zblendować na gładką masę z olejem. W oddzielnym naczyniu miksować jajka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do jajek z cukrem dodać buraki z olejem i aromat, miksować. Następnie przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać szpatułką (nie miksować). Czekoladę zetrzeć do ciasta na grubych oczkach, całość wymieszać.
Ilość olejku i cukru wanilinowego właściwie zależy od upodobań, można oczywiście dodać trochę więcej.
Kilka kostek czekolady można również pokroić na drobne kawałki i wmieszać do ciasta.
Gotową masę wylać do tortownicy i piec ok. 1h (stopień upieczenia sprawdzać patyczkiem, ciasto nie może się kleić do patyczka).
Upieczone ciasto trzymać jeszcze kilka minut w wyłączonym piekarniku, tak by nie osiało.
Podawać z polewą lub bitą śmietaną, choć bez dodatków też jest idealne! Smacznego!

ciasto z burakówciasto z burakówciasto z burakówciasto z buraków



Jedna myśl nt. „Ciasto czekoladowe z buraków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.