Ciekawe ciasto, które upiekłam z okazji urodzin siostry (pozdrawiam!). Jest bardzo gęste i sycące. Szczególnie polecam fanom bananów w wypiekach, ponieważ ich smak w cieście jest mocno wyczuwalny : )

Składniki :
Ciasto :
300g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
200ml oleju
1 szklanka cukru
3 jajka (oddzielić białka i żółtka)
3 łyżki mleka
5-6 plastrów ananasa z puszki
2 dojrzałe banany
garść siekanych migdałów
ok. 100g orzechów laskowych (mogą być włoskie)
Krem :
2 opakowania serka mascarpone (500g)
150g masła
150g cukru pudru
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Wykonanie :
Zmiksować mokre składniki : olej, mleko i żółtka. Dodać cukier, miskować dalej. Ananasa i banany miksować w blenderze do gładkiej masy i połączyć ze składnikami w mikserze (wymieszać). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodać do mokrych składników i wymieszać szpatułką (nie miksować). Dodać migdały. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę, dodać do składników w mikserze i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (średnica ok. 20cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 170st. (wcześniej nagrzany piekarnik), przez ok.40min. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Stopień upieczenia sprawdzać patyczkiem.
W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, przygotować krem. Posiekane masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem. Następnie dodać mascarpone i aromat waniliowy. Miksować do gładkiej masy. Schłodzić.

Upieczone ciasto dobrze ostudzić i przeciąć wzdłuż na dwie części. Schłodzonym kremem posmarować dolną połowę ciasta, przykryć górną połową i następnie przykryć całość równomiernie resztą kremu. Ciasto posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Smacznego!

 

2 (Kopiowanie) 111 (Kopiowanie)1 (Kopiowanie)

2 myśli nt. „Ciasto Koliber

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.