Mój tata obchodzi jutro urodziny, dlatego postanowiłam upiec jedno z jego ulubionych ciast. Oczywiście musiałam wprowadzić parę ulepszeń ; ) Ciasto jest mocno czekoladowe, ma wspaniały migdałowy smak pochodzący od marcepana. Dodatek ananasa sprawia, że ciasto nie jest nudne : ) Jeżeli nie macie w domu marcepanu, można zastąpić go większą ilością olejku migdałowego.

Składniki :
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki jogurtu greckiego (lub naturalnego, może być też śmietana 18%)
2 jajka 1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
100g marcepanu
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 i 3/4 mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki kakao w proszku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
kilka plastrów ananasów z puszki 

Wykonanie :
Olej zmiksować z jogurtem, dodać jajka, miksować. Następnie dodać cukier i aromat, dalej miksować. Marcepan utrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy w mikserze, miksować. Następnie do masy w mikserze przesiać mąkę, kakao, dodać resztę suchych składników, wymieszać szpatułką. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać odrobinę mleka, by je rozrzedzić, i wymieszać szpatułką. Do środka ciasta można również dodać pokrojone drobno kawałki ananasa i całość wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą). Na wierzch ciasta ułożyć pokrojone plasterki ananasa. Piec w 170 stopniach przez około 60 minut. Po pół godzinie pieczenia zwiększyć temperaturę do 180 stopni, można włączyć zapiekanie od dołu. Stopień upieczenia sprawdzać patyczkiem. Gotowe ciasto można nasączyć sokiem z ananasów. Smacznego!

ciasto z ananasem ciasto z ananasem ciasto z ananasem ciasto z ananasem

Jedna myśl nt. „Ciasto marcepanowe z ananasem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.