Znów po długiej przerwie, dawno nie było wpisu, z braku czasu i braku aparatu. Wracam z pysznym ciastem marchewkowym, idealnym na ponure jesienne dni. Ciasto przygotowuje sie bardzo szybko, a czas pieczenia to tylko ok. 30 minut. Jest bardzo aromatyczne i wilgotne, długo pozostaje świeże. Polecam!

Składniki :
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki brązowego cukru (można zastąpić cukrem pudrem)
3 łyżeczki cukru wanilinowego
150 ml oleju
1 duża łyżka jogurtu greckiego
kilka kropli aromatu waniliowego
3 średnie marchewki (lub 2 duże)
2-3 łyżki wiórków kokosowych
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/2 szklanki mąki kukurydzianej (można zastąpić tortową lub np. razową)
1 łyżka kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
1 jabłko
garść rodzynek

Wykonanie :
Jajka ubić na puszystą masę. Dodać cukier, ubijać. Olej wymieszać z jogurtem, dodać do masy jajecznej, miksować.
Marchewki zetrzeć na drobno na tarce (lub rozdrobnić blenderem), dodać do masy w mikserze razem z wiórkami kokosowymi i aromatem, miksować.
Suche składniki wymieszać razem i stopniowo przesiewać do mokrych, mieszając szpatułką (nie miksować). Jabłko pokroić w drobne plasterki, dodać z rodzynkami do powstałej masy, wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt lejąca, dodać trochę więcej mąki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Formę do ciasta wysmarować masłem i posypać bułką tartą (lub wyłożyć blachę papierem do pieczenia). Piec przez około 30-35minut (zacząć od 15 minut w termoobiegu, potem wyłączyć termoobieg, stopień upieczenia sprawdzać patyczkiem). Ciasto można polać lukrem (zrobiłam go z odrobiny wody i cukru pudru). Smacznego!

ciasto marchewkowe ciasto marchewkowe ciasto marchewkowe ciasto marchewkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.