Tym razem postanowiłam wziąć na warsztat ciasto niewymagające pieczenia. Nie robię często przekładanych, warstwowych ciast z kremem, dlatego wybrałam łatwe do przygotowania Rafaello, na które od dawna miałam ochotę. Wyszło delikatne, pysznie kokosowe i migdałowe. Można je także wzbogacić o warstwę bitej śmietany lub kajmaku. Polecam!

Składniki :
Krem :
3 żółtka
1,5 szklanki cukru
3 porządne łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 szklanki mleka
200g masła
Dodatkowo :

1 paczka wiórków kokosowych
1 paczka płatków migdałów
2 paczki słonych krakersów

Wykonanie :
Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru zwykłego i wanilinowego. Do szklanki mleka porcjami dodawać mąki, intensywnie mieszać aż do rozpuszczenia, całość dodać do utartych żółtek.
W rondelku zagotować 2 szklanki mleka z pozostałym cukrem, dodać masę żółtkową i intensywnie mieszać na małym ogniu aż do zgęstnienia masy, może to chwilę potrwać. Gotowy budyń odstawić do ostygnięcia. Gdy budyń będzie zimny, wmiksować do niego porcjami masło, do uzyskania gładkiej masy.
Krakersy ułożyć na sporej blasze prostokątnej, następnie wyłożyć na nie warstwę masy budyniowej, posypać wiórkami kokosowymi i migdałami. Kolejnie, ułożyć następną warstwę. Na wierzch można również ułożyć warstwę bitej śmietany. Posypać wiórkami i migdałami. Gotowe ciasto schłodzić, by uzyskało lepszą konsystencję. Smacznego!
3 ciasto rafaello 6

Jedna myśl nt. „Ciasto Rafaello

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.