Czas na zimowe comfort food! Nic lepiej nie poprawia nastroju niż czekolada, zwłaszcza w takim połączeniu. Ciastka są mięciutkie w środku, mocno czekoladowe i delikatnie waniliowe. Orzeszki ziemne dodałam dla przełamania słodyczy, można je zastąpić też pistacjami lub np. suszonymi wiśniami :) Do wegańskiej wersji ciastka, zastąpić jajka np. rozgniecionym bananem.

Składniki :
3/4 kostki masła
70g cukru trzcinowego (ok. 0,5 szklanki)
80g cukru białego (ok. 3/4 szklanki)
2 jajka
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
2 garści orzeszków ziemnych

Wykonanie :
Masło powinno być w temp. pokojowej, miękkie. Miksować masło z cukrami przez kilka minut. Następnie dodać jajka i aromat waniliowy, miksować dalej do uzyskania w miarę jednolitej masy. Porcjami dodawać mąkę, proszek i sodę, miksować. Kakao dodawać porcjami, wmieszać je szpatułką, bo pyli się bardziej niż mąka. Ciasto powinno być bardzo gęste, trochę lepkie. Jeżeli będzie zbyt lepkie i wilgotne, można dosypać więcej kakao. Orzeszki posiekać, dodać do ciasta i wymieszać. Czekoladę pokroić w kostkę, nie musi być bardzo drobna. Mniejszą część wmieszać do ciasta. Z ciasta formować rękoma małe kulki i układać je na blasze wyłożonej folią. Delikatnie rozpłaszczać je po ułożeniu i nakładać kawałki czekolady. Ciastka układać w sporych odstępach od siebie, ponieważ trochę rozejdą się na boki. Piec w 180 stopniach, bez termoobiegu, przez około 10 minut. Nie zostawiać ciastek samych, bo należy je wyjąć z piekarnika kiedy będą upieczone, ale dalej dość miękkie, dlatego trzeba to na bieżąco kontrolować ; ) Smacznego!

double chocolate chip cookies double chocolate chip cookies double chocolate chip cookies double chocolate chip cookies double chocolate chip cookies

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.