Amerykańskie pączki, czyli doughnuts, są dość pracochłonne, ale warto poświęcić im trochę czasu. Są miękkie i baaardzo apetyczne, a dekorowanie i lukrowanie daje tak samo dużą przyjemność jak ich jedzenie : )

Składniki :
5 szklanek mąki pszennej
14g suchych drożdży (lub 28g świeżych)
2 jajka
1 szklanka mleka (letniego)
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki stopionego masła
0,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Lukier :
cukier puder
woda
barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Wykonanie :
Zaczyn zrobić przez wymieszanie części mąki (ok, 5 łyżek) z drożdżami i częścią mleka, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30min.
Dodać resztę składników i dokładnie, energicznie wyrabiać ciasto (przynajmniej 15 minut), im dłużej, tym lepiej! Następnie przełożyć ciasto do miski, przykryć szmatką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na blacie, w miarę cienko (ok. 1 – 1,5cm). Pączki wykrajać szklanką, zakrętką od słoika, czym będziemy mieli pod ręką : ) dziurkę w środku wykrajać mniejszą foremką. Wykrojone pączki wyłożyć na blachę i odłożyć na kilkanaście minut, by jeszcze trochę urosły.
Smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju, po kilka – kilkanaście sekund z każdej strony. Uważać, by pączki nie zesmażyły się za bardzo!
Lukrować cukrem pudrem wymieszanym z małą ilością ciepłej wody. Smacznego!

14 (Kopiowanie)6 (Kopiowanie)4 (Kopiowanie)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.