Nadszedł czas na pyszne holenderskie ciastka gevulde koeken. Pierwszy raz jadłam je 2 lata temu w Amsterdamie i po powrocie do domu od razu chciałam je zrobić sama. Wyszły oczywiście nieco inne niż te kupowane w sklepie, ale równie dobre. Teraz po dwóch latach wracam do nich, tym razem modyfikując je dodatkiem gruszek. Jeżeli nie lubicie gruszek, można je po prostu pominąć w przepisie. Naprawdę warto włożyć w nie trochę pracy. Są supermigdałowe, wilgotne, z nutą cytrynową. Polecam!

Składniki : (13 ciastek)
Masa migdałowa :
120g tartych lub mielonych migdałów (użyłam tartych, bo w sklepie nie było mielonych)
100g cukru
1 jajko
1 łyżeczka aromatu migdałowego
kilka kropli aromatu cytrynowego
1 spora gruszka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Ciasto :
150g masła
100g cukru
1 jajko
kilka kropli aromatu cytrynowego (lub soku wyciśniętego z cytryny)
250g mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Dodatkowo :
1 roztrzepane jajko do posmarowania ciastek

Wykonanie :
Masa migdałowa : migdały, cukier, jajko i aromaty zetrzeć (można w blenderze) na pastę. Gruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Gotować w rondelku z cukrem wanilinowym do uzyskania musu. Mus gruszkowy ostudzić i odcisnąć wodę. Zmieszać z pastą migdałową.
Ciasto : masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i aromat cytrynowy, miksować. Dodać przesianą mąkę z sodą i solą, wymieszać i zagnieść. Masę migdałową i ciasto wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto podzielić na dwie części, z jednej powykrawać kółka kubkiem/ szklanką o większej średnicy, z drugiej mniejszym naczyniem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na mniejsze kółka nakładać masę migdałową, przykrywać większymi, dociskać do szczelnego zaklejenia ciastek, na koniec brzegi docisnąć ponownie widelcem. Ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 200 stopniach przez ok. 10-15 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć zapiekanie od dołu. Smacznego!

DSC_1578 (Kopiowanie) 1 2 4 5 6 7

Jedna myśl nt. „Gevulde koeken

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.