Naszła mnie ochota, żeby zrobić coś innego niż zwykle, a że akurat jest karnawał, padło na gniazdka : ) przyznam, że trochę zabawy z nimi było, trochę się podenerwowałam na szprycę do wyciskania ciasta, ale wyszło dobrze ; ) polecam także zeszłoroczne przepisy z bloga na faworki i donaty! ; )

Składniki :
450g mąki pszennej
150g masła
5 jajek
200-220ml wody
3 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
olej do smażenia
Lukier :
cukier puder
woda (proporcje w zależności od tego, jak gęsty lukier chcemy uzyskać, wedle uznania)

Wykonanie :
W garnu zagotować masło z wodą, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Po rozpuszczeniu masła, całość przenieść do miski miksera, stopniowo dodawać mąkę i energicznie mieszać, aż powstanie jednolita, gęsta masa (przypominająca utłuczone ziemniaki ;)) Gdy masa całkiem ostygnie, dodawać jajka i miksować. Masę wyciskać szprycą na rozgrzany olej, smażyć po kilka sekund z każdej strony, do zezłocenia. Odkładać na ręczniki papierowe, by odsączyć gniazdka z tłuszczu. Gotowe gniazdka maczać w lukrze. Najlepsze będą od razu po zrobieniu. Smacznego!

gniazdka gniazdka gniazdka gniazdka gniazdka

Jedna myśl nt. „Gniazdka

  1. Meg

    Ojejku, teraz sobie przypomniałam jak dawno nie jadłam gniazdek, a tak uwielbiam! Pięknie Ci się upiekły, mają idealny kolor, a w smaku na pewno rewelacja :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.