…czyli szarlotka z gruszek ; ) Sezon na gruszki trwa, do ciasta użyłam pysznych i słodkich konferencji. Owoce były tak miękkie, że przed pieczeniem nie musiałam ich dodatkowo dusić. Ciasto jest bardzo delikatne, kruche i dosłownie rozpływa się w ustach. Cała blacha poszła na raz!

 

Składniki :
Kruche ciasto :
200g mąki pszennej tortowej
150g mąki krupczatki
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Nadzienie :
4 duże gruszki (lub 6-7 mniejszych, może być więcej)
1-2 łyżeczki cynamonu
0,5 opakowania cukru wanilinowego

Wykonanie :
Składniki na ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Wstawić do lodówki do schłodzenia, na około 30-40 minut. W tym czasie przygotować gruszki – pokroić je na kawałki, mogą być dość spore, jeżeli gruszki są bardzo miękkie. Dodać cynamon i cukier wanilinowy, wymieszać.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Po schłodzeniu, ciasto podzielić na dwie części. Większą wyłożyć na blachę jako spód ciasta. Wstawić do piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na nie gruszki. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce, na dużych oczkach, na masę gruszkową. Wstawić do piekarnika, piec aż ciasto będzie rumiane ( w moim przypadku była to 1 godzina, czas pieczenia zależy od piekarnika). Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Cudownie smakuje na ciepło (choć od takiego łakomstwa można nabawić się bólu brzucha : D) ! Smacznego!

kruche ciasto z gruszkamikruche ciasto z gruszkamikruche ciasto z gruszkamikruche ciasto z gruszkami
Ciasta bez miksera

 

 

2 myśli nt. „Gruszecznik

  1. johanna13

    Miło mi, że chcesz dołączyć do mojej akcji „bez miksera”. Ciasto wygląda wyśmienicie :), lecz abym mogła je zaakceptować w akcji potrzebny jest jeszcze banerek z linkiem do zaproszenia. Proszę zatem o dodanie banerka :) Dziękuję :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.