Jagodzianki! Smak lata : ) Nie ma co kupować gotowych, trzeba zrobić samemu, dlatego kupiłam jagody i w niedzielny poranek zabrałam się za ciasto drożdżowe. Jestem zbyt niecierpliwa, dlatego nie jestem fanką wyrabiania ciasta drożdżowego. Czasem jednak warto poświęcić trochę więcej czasu, korzyści są wymierne ; ) Polecam!

Składniki :
Ciasto drożdżowe :

500-550g mąki pszennej (ja użyłam typu 500, może być 550)
7 g suchych drożdży
0,5 szklanki cukru
250ml ciepłego mleka
1 jajko
1/4 szklanki oleju (50-60ml, użyłam rzepakowego)
szczypta soli
Nadzienie :
200-250g świeżych jagód
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
Lukier :
cukier puder
zimna woda

Wykonanie :
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Dodać mleko (musi być ciepłe!), wymieszać, dodać jajko. Zagniatać ciasto, partiami dodając olej. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie (ja po odważeniu 0,5kg jeszcze musiałam dodać mąki) dodać trochę więcej mąki. Ilość dodanej mąki nie może być jednak za duża, bo ciasto będzie mało puszyste, dlatego babcinym sposobem, można maczać palce w oleju, by ciasto nie kleiło się. Wyrabiać i ugniatać min. 20 minut. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość) na około 1 godzinę. W tym czasie dodać do jagód cukier, mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać całość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na ok. 18 części (jeżeli chcemy uzyskać większe jagodzianki, podzielić ciasto na mniej części) i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia, tym razem na ok. 20-30 min. Z kawałków ciasta formować rękoma małe placki, nakładać do nich jagody i zlepiać tak jak pierogi. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200 stopni, bez termoobiegu, przez ok. 20 minut. Gotowe jagodzianki zostawić do ostygnięcia i w tym czasie przygotować lukier. Ilość wody potrzebna do zrobienia lukru zależy od tego, jak gęstą masę chcemy uzyskać. Ja wolę lukier mniej przezroczysty, dlatego do ok. 1,5 szklanki cukru pudru, stopniowo dodawałam po odrobinie wody i mieszałam. Lukrować ostudzone jagodzianki. Smacznego!

jagodzianki 2 jagodzianki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.