Miałam ochotę zrobić coś bardzo słodkiego i niekoniecznie niskokalorycznego ; ) Postanowiłam poszaleć z ilością cukru i wyszło coś naprawdę pysznego. Raz na jakiś czas można sobie odpuścić : D Przepis bardzo prosty w wykonaniu, można go modyfikować wedle gustu. Bazą jest kruche ciasto i masa kajmakowa, przy dodatkach warto puścić wodze fantazji : D Cudownie słodkie. Polecam!

Składniki :
Ciasto :
150g mąki pszennej tortowej
3 łyżki mąki krupczatki
150g masła
1 jajko
50g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Masa kajmakowa :
1 puszka kajmaku
garść (lub trochę więcej) orzeszków ziemnych solonych (mogą być też niesolone)
Polewa :
1 tabliczka mlecznej czekolady
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
Dodatkowo :
1 Snickers (może być Twix lub inny baton)

Wykonanie :
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść do uzyskania gładkiej masy. Ciasto chłodzić w lodówce przez ok.30 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni i przygotować masę kajmakową (krówkową). Po schłodzeniu ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec do uzyskania rumianego koloru, przez ok. 15 minut.
Masa kajmakowa : masę z puszki przenieść do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (łatwo przypalić) przez ok. 20 minut. Potem przenieść ją do miski, dodać orzeszki, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Polewa : czekolady rozpuścić w rondelku z odrobiną masła.
Po ostygnięciu ciasta i masy, wyłożyć masę na ciasto, wstawić do lodówki do zestalenia, potem polać polewą czkoladową, na wierzchu układać pokrojone kawałki Snickersa. Smacznego!

kostka krówka 4 (Kopiowanie) 5 (Kopiowanie) 3 (Kopiowanie) 6 (Kopiowanie) kostka krówka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.