Kruche ciasteczka, które znikają w oka mgnieniu – zbyt łatwo się je podjada : D Nieskomplikowane, proste i delikatnie waniliowe. Dla urozmaicenia przepisu postanowiłam dodać mąkę kukurydzianą. Polecam poeksperymentować i zastąpić większą część mąki pszennej mąką kukurydzianą, która jest naturalnie bezglutenowa. Doskonale smakują z mlekiem : ) Polecam!

Składniki :
150g mąki pszennej tortowej
150g mąki kukurydzianej
50g mąki ziemniaczanej
200g masła
80g cukru pudru
2 żółtka
0,5 opakowania cukru wanilinowego
kilka kropli aromatu waniliowego
szczypta soli

Wykonanie :
Miękkie masło utrzeć razem z cukrami, dodać żółtka i aromat, miksować do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Składniki suche wymieszać razem w osobnym naczyniu i dodawać porcjami do masy w mikserze, miksować do gładkiej konsystencji. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciastka uformowane w ślimaki lub np. krążki z dziurką w środku. Podjęłam próbę wyciskania masy przez rękaw piekarniczy, jednak była ona zbyt gęsta, więc porzuciłam ten pomysł, jednak bardziej wytrwałym może się to udać ; ) Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni, przez około 10 minut (10-15), bez termoobiegu. Można podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!

kruche ciasteczka kruche ciasteczka kruche ciasteczka

2 myśli nt. „Kruche ciasteczka maślane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.