Jak zwykle robiąc zakupy w warzywniaku miałam ogromny dylemat 😀 Padło na morele. Tradycyjne kruche ciasto z kruszonką, a do tego soczyste morele i domowy budyń. Czego chcieć więcej? Ilość składników może początkowo przerażać, ale nic się nie bać! Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu ; )

Składniki :
Kruche ciasto :
150g mąki pszennej
150g krupczatki
200g masła
100g cukru pudru
1 żółtko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Krem budyniowy :
3 żółtka
50g cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mleka 2%
Kruszonka :
200g mąki pszennej
50g migdałów (tartych lub mielonych)
100g masła
50g brązowego cukru
Dodatkowo :
ok. 800g moreli
1 łyżka brązowego cukru

Wykonanie :
Ciasto : składniki na ciasto powinny być schłodzone. Zagnieść wszystko razem, wstawić do lodówki na ok. 30min.
Krem budyniowy : żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, gładką masę. Dodać mąkę, zmiksować. Mleko zagotować w garnuszku. Połowę mleka dodać do masy w mikserze, zmiksować. Całość dodać do części mleka, która została w garnku i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie zostawiać budyniu nawet na chwilę, bo bardzo łatwo go przypalić. Gotować aż powstanie gęsta masa. Gotowy budyń odstawić do ostudzenia.
Morele : umyć, pokroić na cienkie plasterki. Posypać brązowym cukrem. Kruszonka : wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść. Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować i wyłożyć na blasze. Piec w 160 stopniach, przez 20-25 minut, bez termoobiegu. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić na chwilę, do ostudzenia. Na ciasto wyłożyć budyń a następnie poukładać morele. Na wierzch położyć kruszonkę. Piec w 180 stopniach, przez około 30 minut. Smacznego!

ciasto morele ciasto morele ciasto morele ciasto morele

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.