Z ogromnej ilości porzeczek, jaką miałam w domu, i żółtek, które zostały po bezie nic się nie mogło zmarnować, dlatego postanowiłam zrobić lody porzeczkowe. Trochę bałam się co z tego wyjdzie, ale wyszło rewelacyjnie. Mało pracy w przygotowaniu i oczywiście, jak zawsze powtarzam, lepiej zrobić samemu, niż kupić w sklepie! Polecam! ; )

Składniki :
2 żółtka
80g cukru pudru
200g śmietanki 30%
ok. 400g czerwonych porzeczek
3 łyżki cukru pudru (do porzeczek)
ok. 6 kostek białej czekolady

Wykonianie :
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Śmietankę zagotować w rondelku, mieszając, tak by się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, ostudzić. Połowę śmietanki dodać do żółtek z cukrem i zmiksować. Następnie, masę z miksera przenieść z powrotem do rondelka ze śmietanką i zagotować, mieszając, by masa zgęstniała. Po zagotowaniu od razu zdjąć rondelek z ognia, ostudzić.
Porzeczki oczyścić z ogonków, umyć i zagotować z 3 łyżkami cukru pudru. Następnie przecedzić na sitku, uzyskany sok ostudzić.
Kiedy wszystkie składniki ostygną, wymieszać je dokładnie, dodać posiekaną czekoladę i wstawić do zamrażarki. Smacznego!

lody porzeczkowe lody porzeczkowe lody porzeczkowe

3 myśli nt. „Lody porzeczkowe

  1. Pingback: Podsumowanie akcji „Porzeczkowo mi 2014″ | The taste of sweet

  2. Fabian

    Właśnie upiekłam, modyfikując nieco przipes Autorki w ten sposf3b, że dodałam nieco mniej cukru pudru i uzupełniłam go do rf3wnej wagi z przipesu cukrem waniliowym (mam schorzenie waniliowe od dzieciństwa :))Muffinki wyszły pierwszorzędnie, a kwaśne na surowo czerwone porzeczki po upieczeniu nabrały wspaniałego słodkiego aromatu. Żaden cukier na wierzch nie jest potrzebny!Gratuluję wspaniałego bloga! Odkryłam go kilka dni temu i wiem, że będzie dla mnie inspiracją na dłużej. Mam już całą listę przipesf3w ktf3re wyprf3buję na pewno :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.