Daaawno nie piekłam babeczek, więc nadszedł najwyższy czas ; ) Postanowiłam trochę poeksperymentować, nie do końca wyszło tak jak się spodziewałam, ale babeczki i tak pyszne. Nie mogłoby być inaczej : D Babki są małe, mięciutkie, trochę różowe, słoooodkie i truskawkowe. Polecam!

Składniki :
2 jajka
3/4 szklanki cukru
140-150g masła
1/2 tabliczki białej czekolady
2 łyżki jogurtu naturalnego
ok. 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 łyżeczek cukru z wanilią (lub cukru wanilinowego)
garść truskawek
barwnik spożywczy czerwony (opcjonalnie)
Krem :
250g serka mascarpone
1/2 tabliczki białej czekolady
1-2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki cukru z wanilią
1 łyżka śmietanki 30%

Wykonanie :
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jajka zmiksować z cukrem pudrem. Masło roztopić z białą czekoladą w rondelku, na małym ogniu, często mieszając. Ostudzić i zmiksować razem z jajkami i cukrem, dodać jogurt, miksować. Do masy w mikserze przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać całość łopatką, do gładkiej masy. 3-4 duże truskawki zmiksować blenderem, odsączyć i dodać do ciasta (uważać, by ciasto nie było za rzadkie, w takim przypadku dodać więcej mąki). Dodać kilka – kilkanaście kropli barwnika (według uznania). Masę przekładać do papilotek (ja wybrałam malutkie foremki ; ) ), powtykać posiekane pozostałe truskawki. Piec ok. 15 minut (do 20 babeczki mają być rumiane, ale nie mogą się za bardzo wysuszyć).
Krem : czekoladę rozpuścić w rondelku, ostudzić. Zmiksować wszystkie składniki (wszystkie muszą być schłodzone!).
Na dobrze wystudzone babeczki nakładać krem. Smacznego!

muffiny z truskawkami muffiny z truskawkami muffiny z truskawkami muffiny z truskawkami muffiny z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.