Od dawna miałam ochotę zrobić bardzo mocno czekoladowe, wilgotne i delikatne ciasto. Taka właśnie jest moja wersja murzynka : ) Jak zwykle proponuję ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu, nie ma opcji, żeby nie wyszedł ; ) Murzynka upiekłam w formie do babki i kilka malutkich, w foremkach do małych babek. Można go oczywiście upiec w zwykłej podłużnej formie. Bardzo polecam!

Składniki :
200g masła
100g cukru pudru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
3 jajka
200g śmietany 18%
1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200g mąki pszennej
60g kakao
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Polewa :
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
mała łyżeczka masła

Wykonanie :
Jajka roztrzepać ze śmietaną.
Miękkie masło ucierać z cukrem do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Stopniowo dodawać roztrzepane jajka, następnie dodać olejek waniliowy, miksować do połączenia składników, do jednolitej konsystencji. Mąkę, sodę, proszek i kakao przesiać do masy w mikserze, wymieszać szpatułką. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce (duże oczka), wymieszać z masą w mikserze. Przenieść do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku (160 stopni), przez niecałą godzinę. Stopień upieczenia sprawdzać patyczkiem. Gotowe ciasto potrzymać jeszcze w wyłączonym piekarniku przez około 5-10 minut. W tym czasie zrobić polewę : czekoladę roztopić w rondelku z łyżeczką masła. Ostudzone ciasto można posypać też cukrem pudrem. Smacznego!

murzynek murzynek murzynek murzynek murzynek

3 myśli nt. „Murzynek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.