Kupiłam strasznie dużo truskawek, a nic się nie może zmarnować, postanowiłam więc upiec szybkie ciasto, dla leniwych! : ) Miękkie, puszyste i pyszne : ) truskawki można oczywiście zastąpić innymi owocami, rabarbarem, nektarynkami, owocami leśnymi, co kto lubi!

Składniki : 
1,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki cukru pudru
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru wanilinowego
3 jajka
1 opakowanie jogurtu naturalnego (ok.150g – 3 czubate łyżki)
0,5 szklanki oleju
ok.100g truskawek

Wykonanie :
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
Mąkę przesiać do misy miksera, wymieszać z resztą suchych składników. Dodać jajka. W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem jogurt z olejem, do połączenia. Dodać do składników w misie miksera, zmiksować na gładką masę. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Truskawki pokroić na ćwiartki i powtykać w ciasto. Piec bez termooobiegu przez ok. 35 minut. Smacznego!

ciasto z truskawkami ciasto z truskawkami ciasto z truskawkami ciasto z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.