Ok. Wiem, że ciastka nie wyglądają najpiękniej, ale uwierzcie, że są przepyszne. Bardzo sycące, idealne na drugie śniadanie lub żeby zabrać je ze sobą do pracy/ szkoły. W smaku przebijają się zarówno jabłka, cynamon jak i wanilia. Dodałam także malutkie krówkowe sześciany, można je zamienić na pokrojoną drobno krówkę. Wszystko bardzo do siebie pasuje, ciastka znikają w oka mgnieniu. Polecam! ; )

Składniki :
1 kostka masła (temp. pokojowa, musi być miękkie)
3/4 szklanki brązowego cukru
2 jajka
1 szklanka płatków owsianych (np. byłskawicznych)
kilka kropli aromatu waniliowego
ok. 2,5-3 szklanek mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 duże jabłko (użyłam Championa ; ))
łyżeczka cynamonu
garść posiekanych orzechów laskowych
posiekana krówka

Wykonanie :
Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Podgrzać na patelni z cynamonem, by trochę zmiękło (ok. 5 min na małym ogniu), odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i aromat waniliowy, miksować. Następnie dodać po kolei suche składniki : płatki owsiane, mąkę, proszek i sól, po dodaniu każdego miksować. W masę wmieszać szpatułką jabłko, orzechy i krówkę. Następnie formować niewielkie kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając je dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez około 10 minut, do czasu aż ciastka będą rumiane, jednak wciąż miękkie. Smacznego!

ciastka owsiane ciastka owsiane ciastka owsiane ciastka owsiane ciastka owsiane ciastka owsiane

2 myśli nt. „Owsiane ciastka jabłkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.