Zaczęła się jesień, a razem z nią sezon na dynie. Na pierniki może jeszcze trochę za wcześnie, ale tym razem postanowiłam wyprzedzić temat ; ) Kupiłam więc pyszną dynię hokkaido, miód lipowy i tak powstało pyszne, aromatyczne ciasto. Piernik nie jest skomplikowany w wykonaniu, ale trzeba poświęcić na niego dłuższą chwilę. Obiecuję, że warto! ; )

Składniki :
200g miodu (użyłam lipowego, ale może być każdy inny)
3/4 kostki masła
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 małej dyni hokkaido (może być też zwykła)
3 łyżki mleka
200g mąki pszennej
200g mąki żytniej (można użyć całość pszennej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
garść rodzynek
garść suszonych śliwek
garść orzechów (migdały, laskowe, wedle uznania)
polewa

Wykonanie :
Puree z dyni : dynię ugotować lub upiec, do miękkości, zmiksować z 3 łyżkami mleka. Do ciasta użyć 1 szklankę ostudzonego puree.
Ciasto : masło roztopić z miodem na patelni, ostudzić. Jajka ubić z cukrem do puszystej masy. Dodać do tego masło z miodem, następnie puree i miksować. Dodać bakalie oprószone mąką, miksować. Następnie do mokrych składników przesiewać suche : mąkę, proszek, sodę. Mieszać szpatułką. Dodać przyprawy i wymieszać. Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku, w 170 – 180 stopniach, bez termoobiegu, przez około 1h 10 minut. Od około 50 minut po wstawieniu do piekarnika, sprawdzać patyczkiem stopień upieczenia ciasta. Po upieczeniu, zostawić jeszcze w wyłączonym otwartym piekarniku na około 15 minut. Świeży piernik, kiedy jest jeszcze gorący dość mocno się kruszy,więc polecam wstrzymać się z krojeniem do ostudzenia : D Polewę przygotowałam z rozpuszczonej białej czekolady. Smacznego!

piernik z dyni 4 10 piernik z dyni

Jedna myśl nt. „Piernik dyniowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.