Po dłuższej przerwie wracam z przepisem na pyszny i aromatyczny placek z rabarbarem. To mój pierwszy rabarbar w tym roku, więc postawiłam na sprawdzone kruche ciasto : ) Placek robi się tak samo błyskawicznie, jak później znika on po upieczeniu ; ) Do ciasta poza rabarbarem można dodać też truskawki (w tym przypadku należy dosypać do owoców łyżkę mąki ziemniaczanej). Polecam! : )

Składniki : (przepis na nie za dużą, kwadratową blaszkę)
Kruche ciasto :
1,5 szklanki krupczatki
1 szklanki mąki pszennej tortowej (można dać trochę więcej, wtedy ciasto będzie się mniej kruszyło)
0,5 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła (może być troszkę więcej ;))
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego (dałam też kilka kropli aromatu, lubię mocno waniliowe ciasto)
Rabarbar :
ok. 1 kg łodyg rabarbaru
brązowy cukier (można zastąpić białym)
cukier wanilinowy
cynamon
łyżka masła
Dodatkowo :
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie :
Suche składniki wymieszać, zagnieść z pozostałymi, ciasto podzielić na dwie części (większą i mniejszą), schłodzić w lodówce lub zamrażarce.
W czasie chłodzenia przygotować rabarbar : łodygi obrać, umyć i pokroić. Na głębokiej patelni roztopić masło, dusić pod przykryciem rabarbar z cukrem i cynamonem. Celowo nie podalam ilości cukru i cynamonu, ponieważ powinno dodawać się do smaku, stopniowo, sprawdzamy, czy rabarbar nie jest zbyt kwaśny : ) Należy uważać, by zbyt mocno nie udusić rabarbaru. Pod koniec można zdjąć przykrywkę, żeby odparować wodę.
Większą część schłodzonego ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną folią lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do lekkiego zarumienienia się ciasta. Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika, wyłożyć rabarbar na podpieczony spód i utrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Można posypać wierzch zwykłym cukrem. Piec do zarumienienia się kruszonki. Ciężko powstrzymać się, żeby nie jeść jeszcze na gorąco! Smacznego! : )

ciasto z rabarbarem ciasto z rabarbarem

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.