Jesień zbliża się wielkimi krokami, a sezon na dynię w pełni, dlatego postanowiłam upiec amerykański placek dyniowy. Przepis prosty w wykonaniu, nie musiałam nawet wychodzić do sklepu, wszystkie składniki, łącznie z dynią, miałam w domu : ) Spód ciasta, który prawie nie zawiera cukru dobrze równoważy słodkie nadzienie. Użyłam dyni Hokkaido, bo taką akurat miałam pod ręką, ze zwykłą dynią ciasto wyjdzie równie pyszne. Przyprawy najlepiej dodać wedle swojego smaku, oprócz gałki muszkatołowej i cynamonu można dodać też kardamon lub imbir. Idealne ciasto na zbliżające się jesienne popołudnia, polecam!

Składniki :
Ciasto :
150g masła
250g mąki pszennej
2 łyżki krupczatki
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta zwykłego cukru
szczypta soli
Nadzienie :
200g upieczonej dyni
2 jajka
2 żółtka
150g cukru
2 łyżki śmietanki 30%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo :
śmietana 30% do ubicia, do dekoracji

Wykonanie :
Na blat przesiać mąkę, zagnieść z resztą składników, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wstawić do lodówki, do schłodzenia na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć na formę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Ponakłuwać ciasto widelcem lub wyłożyć obciążeniem – fasolą/ grochem. Piec około 20 minut w 190 stopniach.
Dynię upiec w piekarniku, do miękkości. Zmiksować blenderem na gładkie puree. Utrzeć jajka z cukrem, dodać puree z dyni, zmiksować. Dodać resztę składników, miksować.
Po 20 minutach wyjąć z piekarnika spód ciasta, wylać na niego nadzienie. Piec około 45 minut w 170-180 stopniach (do zestalenia masy). Upieczone ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na jakiś czas. Podawać z bitą śmietaną. Smacznego!

01 pumpkin pie pumpkin pie pumpkin pie pumpkin pie pumpkin pie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.