… z orzechami i płatkami owsianymi. Kolejny przepis z serii, co upiec, żeby nie musieć wychodzić do sklepu ; ) Wykorzystałam mąkę żytnią razową, bo taką akurat miałam w domu, ale każda inna, np. orkiszowa lub pełnoziarnista będzie dobra. Dobór składników też jest właściwie dowolny, ja dodałam to, co znalazłam pod ręką : ) Ilość składników może początkowo przerażać, jednak jest to przepis błyskawiczny a ciastka bardzo zdrowe : ) Idealne na drugie śniadanie, by zabrać je ze sobą do szkoły lub do pracy. Polecam!

Składniki :
5 łyżek miękkiego masła
0,5 szklanki cukru brązowego
3/4 szklanki cukru pudru (lub zwykłego białego cukru)
1 jajko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżka miodu
0,5 szklanki mąki żytniej razowej
0,5 szlanki mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka tartych migdałów (jeżeli nie macie ich w domu, spokojnie można pominąć)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
ok. 9 kostek gorzkiej czekolady
garść orzechów laskowych

Wykonanie :
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i miód, dalej miksować. Suche składniki (mąka, płatki, migdały, proszek, soda, sól) wymieszać w misce. Dodawać stopniowo do masy w mikserze i miksować. Orzechy i czekoladę posiekać drobno, zmiksować z resztą składników. Masę na ciastka chłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formować niewielkie kulki, układać je na blasze wyłożonej folią aluminiową i delikatnie spłaszczać. Piec przez ok. 15 minut, wyjąć z piekarnika, kiedy spód będzie zarumieniony, a ciastka będą jeszcze miękkie. Najlepiej smakują ze szklanką mleka, smacznego!

chocolate chip cookies chocolate chip cookies chocolate chip cookies chocolate chip cookies chocolate chip cookies

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.