Uwielbiam te rogaliki. Są kruche, delikatne, słodkie i pyszne. Na jednym czy dwóch nigdy się nie kończy ; ) Z 3,5 blach, które wczoraj upiekłam zostało już zaledwie kilka rogalików. Polecam bardzo! ; )

Składniki :
200g śmietany 18%
7g (jedno opakowanie) suchych drożdży
1 łyżka cukru pudru
3,5-4 szklanki mąki pszennej
250g masła
3/4 opakowania cukru wanilinowego
300g powideł śliwkowych (lub np. marmolady truskawkowej)
Lukier :
3/4 szklanki cukru pudru
odrobina przegotowanej wody

Wykonanie :
Zaczyn : w misce wymieszać drożdże z łyżką mąki, cukrem pudrem i ok. 2-3 łyżkami śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na ok. 20 minut.
Masło pokroić w kostkę, zagnieść z mąką (najpierw 3,5 szkl), dodać cukier wanilinowy. Dodać wyrośnięty rozczyn i wyrabiać ciasto. Na koniec dodać resztę śmietany. Jeżeli ciasto będzie się kleiło, dodać więcej mąki. Gotowe ciasto odstawić pod przykryciem na noc do lodówki.
Następnego dnia wyrobić ciasto, rozwałkować dość cienko i wykrawać trójkąty. Przy dłuższych bokach trójkątów układać powidła i zwijać rogaliki. Układać na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach, bez termoobiegu, przez około 15 minut, do momentu, aż rogaliki będą zarumienione.
Lukier : do cukru pudru dodawać małymi porcjami wodę, jednocześnie mieszając. Od ilości dodanej wody zależała będzie przejrzystość cukru. Lukrować ostudzone rogaliki. Smacznego!

rogaliki z powidłami rogaliki z powidłami rogaliki z powidłami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.