Długo się głowiłam, co upiec, żeby wykorzystać truskawki i żeby nie była to tarta : D wybór ogromny, postanowiłam przygotować scones – angielskie bułeczki. Mega łatwe w przygotowaniu, nie potrzebujemy nawet miksera. Świetnie pasują do śniadania i jako deser. Polecam!

Składniki : (12 sztuk)
300-350g mąki pszennej (tortowej)
3 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
70g masła
1 łyżka jogurtu greckiego
150ml mleka (użyłam 1,5%)
100g truskawek
1 białko

Wykonanie : Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać masło i zagnieść ręką, dodać jogurt i mleko, zagnieść ciasto do jednolitej masy. Gdy będzie za bardzo się lepiło, dodać więcej mąki (dlatego nie podałam dokładnej ilości, ja najpierw odważyłam 300g, potem dodawałam stopniowo więcej). Posiekać truskawki na dość drobne kawałki. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1cm i wykrawać szklanką kółka. Na jeden kawałek ciasta układać po kilka kawałków truskawek, przykrywać drugim kawałkiem i sklejać brzegi. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i smarować białkiem. Piec ok. 20minut. Można podawać z dżemem truskawkowym i serkiem homogenizowanym lub masłem : ) Smacznego!

scones z truskawkami

scones z truskawkami

scones z truskawkami

scones z truskawkami

scones z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.