Przyznam najzupełniej szczerze, że nie tak miał wyglądać ten sernik, ale zostawiłam w piekarniku, pod opieką mamy, no i wyszło jak wyszło ; ) ale wiadomo, że nie wygląd jest najważniejszy, ważne, że sernik wyszedł pyszny!

Składniki :
Masa serowa :
1 kg twarogu mielonego
100g cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
70g mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
100g białej czekolady
2 łyżki śmietany 30%
80g śmietany 18%
Spód :
160g ciastek digestive
80g masła
Mus malinowy :
300g malin (mogą być mrożone)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany 30%
dodatkowo garść świeżych malin

Wykonanie :
Tortownicę 20-kilka cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Spód ciasta : ciastka rozgnieść drobno lub zmiksować w blenderze. Masło roztopić i wymieszać z ciastkami. Spód wyłożyć w tortownicy, wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Masa sernikowa : twaróg zmiksować z cukrem (jednym i drugim), dodać mąkę, miksować. Następnie pojedynczo dodawać jajka, miksować. Czekoladę roztopić w rondelku ze śmietaną 30%. Dodać do masy w mikserze, wymieszać, następnie dodać śmietanę 18%, zmiksować całość.
Maliny zmiksować w blenderze z kremówką i cukrem pudrem. Świeże maliny poukładać na spodzie ciasta, wylać na to masę sernikową. Na wierzchu delikatnie wylewać mus malinowy i rozprowadzając go patyczkiem tworzyć wzorki.
Wstawić sernik do piekarnika, piec przez 15 min w 180 stopniach, potem zmniejszyć temperaturę do 170 stopni. Piec przez około 80 minut. Smacznego!

1 (Kopiowanie) DSC_0246 (Kopiowanie) DSC_0265 (Kopiowanie) DSC_0262 (Kopiowanie) DSC_0272 (Kopiowanie)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.