Zbliża się Wielkanoc, więc i czas na sernik. Przepis bardzo prosty, nie ma możliwości, żeby ciasto nie wyszło! ; ) Dla urozmaicenia, jako polewę przygotowałam krem z czekolady i kremu kasztanowego, który bez problemu można kupić w sklepach. Jeśli jednak wolicie bardziej tradycyjną wersję, wierzch sernika można polać zwykłym lukrem lub np. polewą przygotowaną z gorzkiej czekolady i śmietany kremówki. Sam sernik jest delikatny, wilgotny i puszysty. Długość opisu wykonania może początkowo przerażać, ale jest po prostu dokładnie opisane, sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu. Polecam! : )

Składniki :
Spód ciasta :
0,5 opakowania herbatników (typu petit beurre)
0,5 opakowania ciastek zbożowych (owsianych lub np. digestive)*
1-2 łyżki masła
* można użyć po całym opakowaniu tylko jednego z typów ciastek

Ciasto :
500g twarogu klinek (trzeba będzie go zmielić:) )
4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
50g masła (1/4 kostki)
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
100g śmietanki 36%
3 łyżki mąki ziemniaczanej (+ trochę do obtoczenia rodzynek)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
spora garść rodzynek

Polewa:
200g kremu kasztanowego
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady

Wykonanie :
Spód : ciastka pokruszyć i wymieszać, zagnieść z masłem. Można to zrobić np. tłuczkiem lub użyć blendera. Tortownicę (użyłam o średnicy 24 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Spód wyłożyć i ugnieść na tortownicy dość cienko. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, temp. 150 stopni, bez termoobiegu. Piec 5-6 min. Wyjąć z piekarnika.
Ciasto : twaróg zmielić, czyli przecisnąć przez prasę (taką jak np. do robienia kopytek) dwukrotnie lub zmielić maszynką. Dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, masło (pokroić w kostkę), śmietankę i zmiksować do gładkiej masy. Dodać mąkę i proszek, zmiksować do wymieszania. Dodać mleko i chwilę miksować. Białka ubić na sztywno, dodać do masy w mikserze i wymieszać szpatułką (nie miksować!). Rodzynki sparzyć, osuszyć i obtoczyć w mące ziemniaczanej, dodać je do masy i delikatnie wymieszać.
Masę sernikową wylać na podpieczony spód i piec w 150 stopniach przez około 2h. Gdy wierzch ciasta będzie się za bardzo podpiekał włączyć pieczenie od dołu. Przed upłynięciem 2h kontrolować stopień upieczenia ciasta i sprawdzać go patyczkiem. Gdy ciasto nie będzie lepiło się do patyczka, wyłączyć piekarnik i trzymać sernik w lekko uchylonym piekarniku przez ok. 15 minut, żeby ciasto nie opadło. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Polewa : w rondelku, na małym ogniu, roztopić czekoladę z kremem kasztanowym (lub zamiast kremu np. z łyżką śmietanki 36%, która została z ciasta), cały czas mieszając. Wykładać na ostudzony sernik. Smacznego!

sernik sernik sernik sernik

 

Jedna myśl nt. „Sernik z kremem kasztanowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.