Szarlotka z orzechami wydaje się być bardzo jesiennym ciastem, ale właściwie dlaczego nie upiec jej też w zimę : ) Ilość składników może na początku przerażać, ale ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, razem z pieczeniem zajmuje ok. 1,5h, a smak i aromat rekompensują czas poświęcony na przygotowanie. Moja siostra twierdzi, że to najlepsze ciasto, jakie kiedykolwiek jadła, a jest osobą dość wybredną, więc naprawdę polecam! : )

Składniki :
Ciasto :

2 szklanki mąki pszennej (lub odrobinę więcej, tak by ciasto się nie kleiło)
0,5 kostki margaryny do pieczenia
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa :
5 dość dużych jabłek (twarde, mogą być kwaskowate, ja użyłam Gloster)
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
cynamon (wedle uznania)
1 łyżka masła
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa orzechowa :
150g orzechów włoskich (1 i 1/4 szklanki, może być trochę więcej)
3 łyżki miodu (użyłam rzepakowego)
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła

Wykonanie :
Ciasto :
Na blat wysypać całą ilość mąki i wymieszać ją z posiekaną margaryną. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto, tak by uzyskać jednolitą masę. Ciasto nie może się kleić, więc w razie potrzeby dodać odrobinę więcej mąki. Po zagnieceniu podzielić ciasto na dwie części (większą i mniejszą) i schować do lodówki.

Masa jabłkowa :
Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki, a następnie mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni (użyłam patelni wok) roztopić masło, przenieść jabłka, dodać brązowy cukier, cynamon i cukier wanilinowy. Przykryć pokrywką i dusić aż jabłka się rozpadną i utworzą gęstą masę. W trakcie można zdjąć przykrywkę, by odparować część wody. Po ostudzeniu gotowej masy dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.

Polewa orzechowa :
Na patelni rozpuścić masło. Dodać do niego miód i cukier. Orzechy posiekać i przenieść na patelnię. Grzać na małym ogniu do uzyskania dość gęstego syropu.

Tortownicę o średnicy ok. 20 cm (może być trochę mniejsza lub większa) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć w tortownicy. Posypać odrobiną bułki tartej i wyłożyć masę jabłkową. Następnie rozwałkować mniejszą część ciasta, wyłożyć w tortownicy i przenieść na to masę orzechową.
Piec w 180st., przez ok. 45 min. Smacznego!

szar11DSC_1549 (Kopiowanie)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.