Naszła mnie ochota na ciasto czekoladowe, ale kolejne brownie nie wchodziło w grę : ) Postanowiłam więc upiec tartę. Poszperałam w domu w poszukiwaniu składników i oto co powstało. Ciasto nie jest mocno słodkie, idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Polecam!:)

Składniki :
Ciasto kruche :
300g mąki pszennej
200g masła
100g cukru pudru
1,5 łyżki kakao
2 żółtka
szczypta soli
Nadzienie :
200g gorzkiej czekolady
puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
2 garści orzechów włoskich

Wykonanie :
Mąkę przesiać z kakao, zagnieść z zimnym masłem posiekanym w kostkę, cukrem, żółtkami i solą, do uzyskania jednolitej masy.  Chłodzić w lodówce przez 30-40minut. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować, wyłożyć w formie do tarty i piec w 180st. (piekarnik wcześniej rozgrzany), przez ok. 20min. Po upieczeniu ciasto ostudzić.
W międzyczasie gotować na małym ogniu mleko skondensowane (do zgęstnienia, bardzo uważać, by nie przypalić!). Czekoladę roztopić w garnuszku z łyżką masła. Dodać czekoladę do mleka i wymieszać łopatką. Odstawić do ostudzenia. Orzechy włoskie posiekać i wyłożyć na spód ciasta. Ostygniętą masę czekoladową wyłożyć na orzechy. Całość wstawić do lodówki do schłodzenia. Masa czekoladowa nie jest bardzo słodka, można więc podawać ciasto z bitą śmietaną. Smacznego!

1310 12

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.