Sezon na rabarbar powoli się kończy, dlatego należy go jak najlepiej wykorzystać. Dzisiaj postanowiłam upiec lekką tartę z twarogowym nadzieniem o delikatnym posmaku waniliowo-pomarańczowym. Rabarbar doskonale pasuje do wypełnienia tarty. Ciasto rozpływa się w ustach, jest po prostu idealne ; ) Polecam!

Skladniki :
Ciasto kruche :
1,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki cukru pudru
110g masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Nadzienie :
300g tłustego twarogu
2 jajka
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru wanilinowego
0,5 łyżeczki aromatu pomarańczowego
Rabarbar :
3 łodygi rabarbaru
5 łyżek cukru

Wykonanie :
Ciasto : Mąkę przesiać i zagnieść z pozostałymi składnikami. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 40min. W tym czasie przygotować nadzienie.
Nadzienie :
Twaróg zmielić 3 razy (lub kupić już gotowy, zmielony ; ) ). Przenieść go do misy miksera i miksować dodając po jednym jajku. Następnie dodać resztę składników i zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Rabarbar :
Obrać, umyć i pokroić na kawałki grubości ok. 2cm. Następnie poddusić go na patelni z 5 łyżkami cukru, tak by nie był zbyt kwaśny i trochę zmiękł.
Formę do tarty wymarować masłem i posypać bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na formie, ciasto ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170 stopni przez ok. 10 min.
Kiedy spód trochę się podpiecze i ostygnie, wyłożyć na niego masę twarogową. Na masie poukładać kawałki rabarbaru. Piec w 170 stopniach, przez około 1 godzinę. Pilnować, by spód tarty nie przypalił się. Masa twarogowa powinna być lekko rumiana. Po upieczeniu, ciasto zostawić w ciepłym, otwartym piekarniku na ok. 20 minut. Smacznego!
tarta z rabarbarem tarta z rabarbarem tarta z rabarbarem tarta z rabarbarem tarta z rabarbarem tarta z rabarbarem tarta z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.