Kolejny przepis z serii food porn ; ) Ciasto jest bardzo, baaaaardzo słodkie, ale na takie właśnie czasem mam ochotę. Tartę zrobiłam z okazji moich urodzin, jest bardzo prosta w przygotowaniu i pięknie wygląda. Zapomniałam tylko dodać banany, wtedy byłaby to tarta banoffee ; ) Polecam bardzo!

Składniki :
Ciasto :
200g mąki pszennej
100g masła
60g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka kakao
szczypta soli
Nadzienie :
1 puszka masy krówkowej/kajmakowej
0,5 kostki białej czekolady
1 mały snickers
1 śmietanka 30 lub 36% (bardzo schłodzona)
2 łyżki mascarpone
3 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji

Wykonanie :
Ciasto : mąkę przesiać z kakao, zagnieść z zimnym masłem posiekanym w kostkę, cukrem, żółtkami i solą, do uzyskania jednolitej masy.  Chłodzić w lodówce przez 30-40minut. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na cienko, wyłożyć w formie do tarty i piec w 180st. (piekarnik wcześniej rozgrzany), przez ok. 10min, bardzo pilnować by nie przypalić ciasta (im cieniej rozwałkowane, tym krócej będzie się piekło). Po upieczeniu ciasto ostudzić.
Nadzienie :
Masę krówkową gotować na małym ogniu, po około 10 minutach dodać białą czekoladę i mieszać do roztopienia. Gotować jeszcze 10-15minut, cały czas mieszając. Zdjąć masę z ognia, odstawić do całkowitego (!) ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijać, gdy będzie już prawie całkowicie sztywna dodać mascarpone i ewentualnie łyżeczkę cukry pudru. Gdy wszystkie składniki będą całkowicie schłodzone, wyłożyć na spód tarty najpierw masę krówkową, na niej poukładać pokrojonego na drobne kawałki snickersa, kolejnie wyłożyć masę śmietanową. Na wierzch zetrzeć na tarce gorzką czekoladę. Wstawić do lodówki jeszcze na około 30 minut. Smacznego!

11 3 4 5 6

7 myśli nt. „Tarta Snickers

  1. Anonim

    Czy te pół kostki białej czekolady można zastąpić np. łyżką mleka – szkoda mi kupować całej czekolady dla pół kostki…chyba,że autor przepisu się pomylił i chodzi o pół tabliczki czekolady czyli 100 gram .

    Odpowiedz
    1. admin Autor wpisu

      można spróbować ; ) ale roztopiona biała czekolada jest gęstsza niż mleko, po dodaniu mleka nadzienie może być za rzadkie. Pół kostki czekolady to 50 gramów.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.