W sklepach pojawiły się figi, więc nie mogłam się oprzeć, żeby ich nie kupić ; ) Tarta na kruchym spodzie, z lekkim, waniliowym sernikowym nadzieniem. Piecze się ją dosyć krótko, nie da się jej zepsuć : D Polecam!

Składniki :
Ciasto :
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki krupczatki
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej (opcjonalnie, można zastąpić krupczatką)
2 żółtka
3/4 kostki masła (schłodzonego)
1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie : 
500g serka waniliowego (w wiaderku, jak do sernika)
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
kilka kropli aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 figi
łyżeczka miodu

Wykonanie :
Ciasto : podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeżeli będzie się za bardzo lepiło, podsypać mąką. Ciasto chłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Po schłodzeniu wyłożyć na formę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Podpiec w rozgrzanym wcześniej piekarniku, do lekkiego zarumienienia (ok. 5 min., 180 st.).
Nadzienie : w czasie chłodzenia ciasta, przygotować nadzienie. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać serek waniliowy, aromat i miksować. Następnie dodać proszek do pieczenia i stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną. Nadzienie przełożyć na podpieczony spód, piec w temp. 190 stopni, przez około 10 – 15 minut. W trakcie pieczenia, gdy nadzienie stężeje, szybko wyjąć ciasto i ułożyć na wierzchu figi pokrojone w plasterki, wstawić z powrotem do piekarnika. Piec do momentu, gdy masa sernikowa będzie gęsta, ścięta i delikartnie przyrumieniona. Gotowe ciasto można polać odrobiną miodu. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

tarta z figami tarta z figami tarta z figami tarta z figami tarta z figami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.