Miały być gruszki, ale jeszcze nie dojechały ; ) a że ostatni rzut malin zebrany na działce czeka w zamrażarce postanowiłam upiec prostą tartę z malinami. Delikatna sernikowa masa z serka waniliowego i czekoladowy spód razem dają idealny smak. Ciasto tak mi smakuje, że zjadłam kawałek jeszcze przed zrobieniem zdjęć, co nigdy mi się nie zdarza ; ) Mocno polecam!

Składniki :
Ciasto:
300g mąki pszennej tortowej
200g masła
100g cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki jogurtu greckiego (lub kwaśnej śmietany)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 żółtko
szczypta soli
Nadzienie :
400g serka homogenizowanego waniliowego
3 jajka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo :
ok. 200-300g malin

Wykonanie :
Składniki na ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej masy, wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać serek, miksować, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przed około 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, wylać na nie nadzienie i piec jeszcze przez około 40 minut (aż masa będzie zwarta, można sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu zostawić w otwartym, wyłączonym piekarniku na 15-20 minut. Na w miarę ostudzone ciasto ułożyć maliny. Smacznego!

2 1 6 5 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.